Rusya Tahıl Anlaşmasına dönme şartını açıkladı!
Bakanlıktan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın askıya alınmasına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.
Yaklaşık bir yıl önce, 22 Temmuz 2022’de İstanbul’da birbiriyle bağlantılı iki anlaşmanın imzalandığı hatırlatılan açıklamada, bu paket anlaşmaların küresel gıda güvenliğini sağlamak, açlık tehdidini azaltmak ve Asya’daki az gelişmiş ülkelere yardım etmek gibi insani amaçları olduğu belirtildi. Afrika ve Latin Amerika. kaydedildi.
Açıklamada, “Bir yıl sonra, bu anlaşmaların uygulanmasına ilişkin çalışmaların sonuçları olumsuz görünüyor” denildi. kelime kullanıldı.
Ukrayna’nın gıda ihracatının son ana kadar “Kiev ve Batılı küratörlerinin çıkarlarına hizmet etmeyi” amaçladığı savunulan açıklamada, tahıl işletmesi aracılığıyla bugüne kadar 26,3 milyon tonu yüksek olmak üzere 32,8 milyon ton kargo ihraç edildi. ve Avrupa Birliği (AB) dahil olmak üzere orta gelir. düzeyinde ülkelere gönderildiği belirtildi.
Açıklamada, “Tahılın yüzde 3’ten azı toplam 922 bin 92 ton ile Etiyopya, Yemen, Afganistan, Sudan ve Somali başta olmak üzere en yoksul ülkelere gönderildi.” bilgi verildi.
“Batılılar tahılın iki katını kazanıyor”
IMF’nin talebi üzerine moratoryumu kaldıran Ukrayna’daki ekilebilir arazilerin büyük bölümünü Cargill, DuPont ve Monsanto gibi Batılı şirketlerin satın aldığına dikkat çekilen açıklamada, “Fabrikalarında yeniden satış için işliyorlar. Aslında Batılılar iki kat kazanıyor. Hem tahılın satışında hem de işlenmesinde.Ayrıca ABD ve AB, fiyatlar üzerinde spekülasyon yapmakta, suni bir ürün kıtlığı yaratmakta ve yasa dışı tek taraflı yaptırımlar uygulayarak Rus tarım ürünlerini dünya pazarlarının dışına itmektedir.” söylendi.
“Koridor terör saldırıları için kullanıldı”
Açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’nın tahıl çıkışına açtığı sadık koridorun “Karadeniz Girişimi”nin ruhuna aykırı olarak “terör saldırıları” için kullanıldığına dikkat çekilerek, anlaşmanın Rusya’yı ilgilendiren kısmının yürürlüğe girmedi.
AB’nin Temmuz 2022’den bu yana Rusya’ya karşı 5 yeni yaptırım paketi açıkladığı hatırlatılırken, ABD ve İngiltere’nin de sınır ötesi kısıtlamalarını sürdürdüğü belirtildi. Açıklamada, bunun sonucunda Rus banka ödemelerinin, sigorta ve nakliye lojistiğinin, yedek modül tedarikinin ve yabancı varlıkların tamamen bloke edildiği kaydedildi.
“Yoksul ülkelere bağışlanan 54 bin ton gübre gönderildi”
Rusya’nın Birleşmiş Milletler’in (BM) himayesinde en yoksul ülkelere gübre vermeye karar verdiği Eylül 2022’den bu yana 262 bin ton gübrenin sadece 20 bin tonu Letonya, Estonya, Belçika ve Hollanda’dan Malavi’ye gönderildi. ve Kenya’ya 34 ton. Bin ton gönderildiği hatırlatılan açıklamada, Rusya-BM muhtırasında yer alan SWIFT sisteminin Rus bankasına bağlanması da dahil olmak üzere diğer şartların yerine getirilmediği bildirildi.
Söz konusu hattın Ukrayna’yı havaya uçurması nedeniyle Tolatti-Odessa Amonyak Boru Hattı’nın yeniden canlandırılması kuralının uygulanamadığına işaret edilen açıklamada, “İstanbul anlaşmalarının uygulanmasında doğrudan sabotajın söz konusu olduğu bu koşullarda devam İnsani amacına hizmet etmeyen ‘Karadeniz Açılımı’nın anlamı anlamını yitirmektedir.” sözlerine yer verildi.
“Karadeniz’in kuzeybatısı yeniden tehlikeli bölge haline geldi”
Anlaşmanın ilgili maddesi uyarınca Rus tarafının anlaşmanın daha fazla uzatılmasına itiraz ettiği vurgulanan açıklamada, Türk ve Ukrayna tarafları ile BM Genel Sekreterliği’ne resmi olarak bilgi verildiği bildirildi.
Açıklama şöyle devam etti:
“Bu, seyrüsefer güvenliğine yönelik garantilerin geri alınması, deniz insani yardım koridorunun sınırlandırılması, Karadeniz’in kuzeybatısında geçici olarak tehlikeli duruma geçiş, İstanbul’daki Ortak Koordinasyon Merkezi’nin tasfiyesi anlamına gelmektedir. katılımı olmaksızın işlevini yitirmiştir.
Ukrayna’nın tahılını kara koridorlarından ihraç edebileceğine işaret edilerek, Kiev’in Avrupa ülkeleriyle dayanışmasını gösterme zamanının geldiği belirtildi.
Batılı sermayelerin Karadeniz Tahıl Girişimi’ne gerçekten değer vermesi durumunda Rusya’nın gübre ve besin maddesi yaptırımlarından vazgeçmeleri gerektiği vurgulandı. terimler kullanıldı.